LA FONT MÀGICA DES  PIXARELLS

Hem d´agrair l´el.laboració d’ aquets conte als alumnes de cinquè curs  del CEIP  Llevant d´Inca que participen en el programa APS Serra de Tramuntana. Cal esmentar que han sabut reunir de forma harmoniosa una sèrie d’elements naturals i etnològics que conformen una bella història plena de fantasia i imaginació que ens serveix de fil argumental per a presentar l´itinerari als centres educatius que ens visiten.

Moltes gràcies i fins aviat!!!

                                                                             LA FONT MÀGICA DELS PIXARELLS                                   

  

Conten els vells, que a les terres de Lluc, a la possessió de Mossa, hi vivia un rei moro que nomia Mustapha. Era tan ric que va fer dur un camell del Marroc a Mallorca. En Mustapha tenia una esclava que nomia Margalida que era l’al·lota més guapa de la Serra de Tramuntana. Na Margalida era molt amiga de dos joves, en Pep i en Pau. En Pep feia de carboner a Menut i en Pau feia de calciner a Binifaldó.

Allà a prop, a la cova de la Cometa des Morts, hi vivia un drac que tenia atemoritzats a tots els veïnats de Lluc. El drac s’alimentava de les ovelles i cabres que els habitants de les terres li donaven. Va arribar un dia que totes les ovelles i cabres se varen acabar i el drac es volia menjar el camell del rei moro. Quan en Mustapha ho va saber va fer un pacte amb el drac, li va demanar que en lloc de menjar-se el camell es podria menjar a la seva esclava, na Margalida. El drac hi va venir a bé i varen quedar que en dos dies tendria a na Margalida a l’entrada de la cova. Na Margalida es va posar molt trista, i atemorida li va contar el pacte als seus amics Pep i Pau. El carboner i el calciner que eren molt viveretxos varen pensar una trampa per salvar  a la seva amiga de les dents del drac.

Varen convèncer al rei moro que en lloc de dur a na Margalida a la cova del drac, es trobassin a la meitat del camí, a la font dels Pixarells, una font on l’aigua brolla directament de la roca i que molta gent pensa que és una font màgica. El rei moro va quedar amb el drac a la font del Pixarells per entregar-li a na Margalida. Era un dia d’agost, feia molta calor i per allà no hi havia ni una ombra. Quan el drac, en Mustapha i na Margalida arribaren a la font, l’al·lota va dir:

  • Uff quina caloradada que fa i quina set que tenc! Que puc beure un poc d’aigua de la font, senyor?

I el rei li va contestar molt enfadat:

  • Abans que tu beurem el drac i jo. Només ets una esclava i per això seràs sa darrera!! Fins i tot el camell beurà abans que tu!!

El rei, el drac i el camell varen beure un glop d’aquella font i de seguida es començaren a trobar malament, tenien mal de panxa i el cap els donava voltes. Tots tres començaren a córrer, desesperats de mal, pels voltants de la font fins que poc a poc es convertiren en pedra. Al drac i al camell els varen trobar petrificats no massa enfora de la font, però al rei moro encara no l’han trobat mai.

Na Margalida, en Pep i en Pau visqueren junts a la possessió de Mossa durant molts d’anys i encara són vius si no són morts, i el que no ho vulgui creure, que ho vagi a veure.

Alumnes de 5è CEIP Llevant d´Inca