Itinerari del Pas de s’Escaleta.
NOTA IMPORTANT: hi ha l’opció de començar l’itinerari just passat l’hotel Hermitage. S’ha d’avisar la companyia d’autocar que us deixi a la recta just passat l’hotel.
- Edat: a partir de 1r d’educació primària. Durada: mínim 3 hores
- Distància quilomètrica de l’itinerari: 2 km.
- Punts d’interès: oliverar, font de mina, arquitectura de pedra en sec, carboneig, plantes, coll de caçadors, pas de s’Escaleta i modelat càrstic.
- Continguts que es poden treballar: flora (claus dicotòmiques ), fauna, paisatge, orientació, geografia, toponímia, oficis antics (carboneig), conte de l’Alzina Gran, banyarriquer, estudi del bosc, cicle de l’aigua, procés de carstificació, etc.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos).
- Descripció de l’itinerari:
S’agafa la carretera en direcció a Alaró i ens desviam per l’antic camí de ferradura que uneix Orient i Alaró i que, actualment, ha estat restaurat i senyalitzat amb marques del GR. Aquest camí travessa un oliverar, actualment abandonat, però que encara conserva nombroses mostres de l’enginyeria popular fonamentada amb la col·locació de la pedra en sec com: els marges, síquies, la canalització entre murs del llit del torrent, una font de mina,…Una vegada arribam al coll podem parlar de l’alzinar, de les plantes i dels arbres més característics d’aquesta comunitat vegetal i dels animals que l’habiten. També, serà una bona oportunitat per parlar dels antics oficis que es desenvolupaven a la muntanya (carboneig) i dels usos actuals que donam al bosc (senderisme, caça, ….). Arribam fins al Pas de s’Escaleta, una petita presa que té la funció de retenir l’aigua. A continuació fem una petita volta per dins l’alzinar i per acabar, tornarem pel mateix camí fins a la carretera i donarem per finalitzat el nostre itinerari.
Descripció de l’itinerari:
L’itinerari del Freu comença i acaba a Orient. És un itinerari d’anada i tornada pel mateix camí o el podem fer circular. Si el feim pel mateix camí és una ruta que passa primer pels camps de conreu de Son Perot. A continuació seguim per l’alzinar on hi ha restes d’activitats relacionades amb l’explotació d’aquest com: rotllos de sitja, barraques, forns, forns de calç, porxos… Si el feim circular partim d’Orient en direcció al pas de s’Estaló (punt més alt al que arribarem) i anirem cap al salt des Freu fins arribar al camí de son Perot.
A l’alzinar també s’hi poden veure les conseqüències de la plaga del banyarriquer, i restes i rastres de la fauna que hi habita. Una vegada dins el bosc del Freu descobrim diferents plantes característiques del bosc, per la qual cosa és un lloc adient per reconèixer-ne.
Al Freu, racó insòlit a Mallorca, hi pot haver aigua gran part de l’hivern. L’acció geològica de l’aigua és ben evident, fins i tot alguns salts d’aigua de gran bellesa. Just devora el torrent queden les runes d’un molí d’aigua emprat per moldre farina i una petita presa. Des d’aquí el camí continua pel fons de la Vall on trobam fonts de mina, antics safareigs, camps de conreu i ramats d’ovelles; fins que arribam a Son Perot devora la carretera per tornar a Orient.
Si feim la ruta circular, passat el pas de s’Estaló i davallant per dins la coma de la Comuneta de Sant Jordi arribarem al forn de calç just devora el camí que va cap a Santa Maria. Camí on podem observar diferents ranxos de carboners.