INDEX
FREU
NOTA IMPORTANT: l’itinerari s’inicia a la casa del camp d’aprenentatge on s’explica als alumnes la normativa del camp i es fa una introducció genèrica dels continguts didàctics. Se segueix per la carretera d’Orient a Bunyola fins al camí vora Son Perot que ens du cap al Salt des Freu. En funció dels continguts que es vulguin tractar, l’itinerari pot oscil·lar entre 5 i 7 Km.
- Edat: de 6 anys cap endavant per realitzar tot l’itinerari. Duració itinerari: 3 hores ( des de Son Perot ) o 4 hores ( des d´Orient ). La finalització itinerari sempre és a Son Perot, per això, important avisar empresa d´autocar que ens hauran de recollir a l´entrada del camí que es troba a la carretera vella que uneix Orient amb Bunyola.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran).
- Distància quilomètrica de l’itinerari: entre 5 i 7 Km, en funció dels continguts que es vulguin treballar.
- Punts d’interès: camps de conreu de Son Perot, bosc del Freu, banyarriquer, sitges i barraques de carboner, forn de calç, barraca de roter, salt des Freu, molí fariner d’aigua, torrent de Coanegra i fonts.
- Continguts que es poden treballar: flora ( claus dicotòmiques ), fauna, paisatge, orientació, geografia, toponímia, oficis antics ( carboners i calciners ), plagues, estudi del bosc, cicle de l’aigua, usos energètics, etc.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos).
- Descripció de l’itinerari:
L’itinerari del Freu comença i acaba a Orient. És un itinerari d’anada i tornada pel mateix camí.
És una ruta que passa primer pels camps de conreu de Son Perot. A continuació seguim per l’alzinar on hi ha restes d’activitats relacionades amb l’explotació d’aquest com: rotllos de sitja, barraques, forns, forns de calç, porxos…
A l’alzinar també s’hi poden veure les conseqüències de la plaga del banyarriquer, i restes i rastres de la fauna que hi habita. Una vegada dins el bosc del Freu descobrim diferents plantes característiques del bosc, per la qual cosa és un lloc adient per reconèixer-ne.
Al Freu, racó insòlit a Mallorca, hi pot haver aigua gran part de l’hivern. L’acció geològica de l’aigua és ben evident, fins i tot alguns salts d’aigua de gran bellesa. Just devora el torrent queden les runes d’un molí d’aigua emprat per moldre farina i una petita presa. Des d’aquí el camí continua pel fons de la Vall on trobam fonts de mina, antics safareigs, camps de conreu i ramats d’ovelles; fins que arribam a Son Perot devora la carretera per tornar a Orient.
Opcionalment, es pot continuar el camí que puja fins arribar al forn de calç just devora el camí que va cap a Santa Maria i també segueix per dins la coma de la Comuneta de Sant Jordi per poder observar diferents ranxos de carboners. Just arribar en aquests indrets giram 180º per tornar pel mateix camí d’anada.
COMASSEMA
- Edat: de 3 anys cap endavant per realitzar tot l’itinerari. Duració mínima: 3 hores.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran).
- Distància quilomètrica de l’itinerari: entorn de 5 km.
- Punts d’interès: vall d’Orient, possessió de Son Vidal, oliverar de Comassema, cases de Comassema (safareig, tafona, clastra, casa de l’amo) i talaiot.
- Continguts que es poden treballar: flora ( claus dicotòmiques ), fauna, paisatge, orientació, geografia, toponímia, oficis antics , cicle de l´aigua, història, tafona, dependències d’una possessió gran, època talaiòtica, etc.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos)
- Descripció de l’itinerari:
L’itinerari s’inicia a la casa del camp d’aprenentatge on s’explica als alumnes la normativa del camp i una introducció genèrica dels continguts didàctics. Es continua per la carretera d’Orient a Bunyola fins al camí de les possessions de Son Vidal i de Comassema.
El camí asfaltat que seguim té una petita pendent ( hi ha un desnivell de 70 metres en 1,5 km que és la distància fins a les cases).
Tot d’una a l’esquerra trobam les cases de Son Vidal, el putxet de Son Vidal , alguns cultius de fruiters i cereals o llegums i, a la dreta, la mola de Son Montserrat (589 m).
Quan arribam al portell de Comassema veim les marjades plenes d’oliveres centenàries fins arribar a les cases de la possessió. A les cases podem visitar la clastra, la tafona, el safareig i els exteriors de la gran edificació.
La ruta pot continuar opcionalment fins al talaiot (602 m). A l’alzinar de la possessió hi trobam rotlles de sitges i colls de caça. La tornada es fa pel mateix camí.
SON BERNADÀS (no s’oferta provisionalment)
NOTA IMPORTANT: aquest itinerari no s’oferta provisionalment per motius de malaltia del propietari de la finca.
- Edat: de 3 anys cap endavant per realitzar tot l’itinerari.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran)
- Distància quilomètrica de l’itinerari: 500 metres ( només la visita a la possessió).
- Punts d’interès: camps de conreu de Son Bernadàs (pomeres, cirerers, oliverar… ), tafona, font d’en Tries, sa bassa,…
- Continguts que es poden treballar: animals de possessió, paisatge, toponímia, orientació , tafona, cicle de l’aigua (font de mina, pou,…), empelts, tipus d’arbres fruiters i ocells.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos
- Descripció de l’itinerari:
Possessió situada a la Vall d’Orient a uns 490 metres d’altitud. Aquesta possessió de muntanya viu únicament i exclusivament del camp, amb la qual cosa ens ofereix la possibilitat de poder visitar arbres fruiters, tafona, oliverar, animals de possessió (cabres, ovelles, conills,…). També es poden visitar algunes dependències de la possessió. A més a més, podem veure la Font d’en Trias que hi ha a l´inici del camí que du al castell d’Alaró. Això dóna peu a poder treballar el cicle de l´aigua ja que just devora la font s’hi troba una bassa d’aigua que en subministra a tots els camps de la possessió. Aquesta possessió disposa de camps de conreu, arbres fruiters i d’oliverar, això fa que puguem veure que el funcionament actual de la possessió gairebé no ha canviat en els darrers 150 anys.
CASTELL D’ALARÓ
NOTA IMPORTANT: en cas que l’itinerari comenci a Son Bernadàs l’arribada de l’autobús és a l’Hermitage (hotel rural situat a 200 m de Son Bernadàs ). La recollida dels alumnes es fa al mateix lloc.
- Edat: a partir de 3r d’educació primària. Duració de l´itinerari: 5 hores.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran).
- Distància quilomètrica de l’itinerari: des d’Orient fins a Orient 6 km. Des de Son Bernadàs fins a Son Bernadàs 2,4 km.
- Punts d’interès: oliverar de Son Bernadàs, font d’en Trias, bassa d’aigua, bosc, Pla des Pouet, Castell d’Alaró i ermita de la Mare de Déu del Refugi.
- Continguts que es poden treballar: flora ( claus dicotòmiques ), fauna, paisatge, carboneig, orientació, geografia, toponímia, plagues, estudi del bosc, cicle de l’aigua, història, estructures arquitectòniques del Castell, etc.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos).
- Descripció de l’itinerari:
Començam el camí des de Son Bernadàs on veim una font de mina i un safareig. Pujam per un camí de ferradura que travessa un oliverar situat entre marjades i més tard pel bosc, fins arribar al Pla des Pouet, a 707 m d’altitud. Des d’aquí pujam a la mola del castell passant per l’Estret i ens acostam a l’impressionant penyal que acull la fortalesa on es podem observar les restes del castell. Des del castell tenim una gran panoràmica de la Serra de Tramuntana i del Pla fins a la badia de Palma. A dalt, trobam l’oratori de la mare de Déu del refugi i l’hostatgeria per recuperar forces i repassar la història i les llegendes que han fet d’aquest lloc una sortida obligada a la Serra. La tornada es fa pel mateix camí.
SA TALAIA DE CALS REIS
- Edat: a partir de 1r ESO. Durada de l´itinerari: 4 hores.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran).
- Distància quilomètrica de l’itinerari: entre 3 i 4 km.
- Punts d’interès: camps de conreu de Cals Reis, bosc de Cals Reis, carboneig, plantes, coll de caçadors, pas de s´Escaleta i modelat càrstic.
- Continguts que es poden treballar: flora ( claus dicotòmiques ), fauna, paisatge, orientació, geografia, toponímia, oficis antics ( carboners i margers), plagues, estudi del bosc, cicle de l’aigua, procés de carstificació, etc.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos).
- Descripció de l’itinerari:
Itinerari que transcorre pel bosc de Cals Reis i que arriba just a dalt de la talaia. Aquesta muntanya té una altitud de 765 m. L’itinerari comença a Orient per dirigir-nos cap als camps de conreu de Cals Reis. D’aquí ens endinsam al bosc per antics camins de carboners fins que arribam a un primer coll. D’aquest coll ens dirigim a un altre petit collet per girar cap a la dreta i agafar un camí mig abandonat que passa per entre diferents rotlles de sitja i, a poc a poc pujant una costa arriba a dalt de la talaia. Des d’aquí es pot contemplar gran part de l’illa de Mallorca i tota la Vall d’Orient. La baixada es fa pel mateix camí fins al segon collet. Aquí tenim dues opcions: primer tornar pel mateix camí de pujada, pel bosc de Cals Reis o bé, arribar fins al pas de l’Escaleta i baixar per un camí ple de marjades d’oliveres abandonades. A continuació es fa un petit tram per carretera.
ORIENT
NOTA IMPORTANT: normalment se sol fer aquest itinerari amb grups que es queden a dormir ja que és un itinerari de poca durada.
- Edat: a partir de 3r de primària. Durada: 3 hores.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran).
- Distància quilomètrica de l’itinerari: un km.
- Punts d’interès: tot el llogaret i la seva arquitectura particular com a llogaret de muntanya.
- Continguts que es poden treballar: coneixements històrics del llogaret, orientació, aspectes d’etnologia,…
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos).
- Descripció de l’itinerari:
Llogaret agregat al terme de Bunyola a 480 m d’altitud i 3,44 ha de superfície, situat a una preciosa vall de la Serra de Tramuntana, encara conserva la seva fisonomia tradicional.
En el cens de 1991 tenia 12 habitants (orientals) com a població de dret i 21 de fet.
El seu nom pot venir d’Aurient, mot mossàrab que pot provenir d’”0riri” (sortida dels astres) o d’”aurens” (d’or).
El joc de descoberta es fa dins el poble.
Per jugar-hi cal fer 5 grups ja que el joc consta de 5 etapes:
La casa, el carrer de la Creu, Cals Reis, la plaça, l’església i els rellotges de sol.
Simultàniament amb el joc de descoberta, es fa un joc de pistes per descobrir el nom del patró d’Orient.
PAS DE S’ESCALETA
- Edat: a partir de 1r d’educació primària. Durada: mínim 3 hores.
- Mapa de l’itinerari i tall topogràfic (fes clic a la imatge per fer-la més gran)
- Distància quilomètrica de l’itinerari: 2 km.
- Punts d’interès: oliverar, font de mina, arquitectura de pedra en sec, carboneig, plantes, coll de caçadors, pas de s’Escaleta i modelat càrstic.
- Continguts que es poden treballar: flora (claus dicotòmiques ), fauna, paisatge, orientació, geografia, toponímia, oficis antics (carboneig), conte de l’Alzina Gran, banyarriquer, estudi del bosc, cicle de l’aigua, procés de carstificació, etc.
- Material descarregable (anar a l’apartat Material didàctic i recursos).
- Descripció de l’itinerari:
L’itinerari s’inicia a la casa del camp d’aprenentatge on s’explica als alumnes la normativa del camp i una introducció genèrica dels continguts didàctics. S’agafa la carretera en direcció a Alaró i ens desviam per l’antic camí de ferradura que uneix Orient i Alaró i que, actualment, ha estat restaurat i senyalitzat amb marques del GR. Aquest camí travessa un oliverar, actualment abandonat, però que encara conserva nombroses mostres de l’enginyeria popular fonamentada amb la col·locació de la pedra en sec com: els marges, síquies, la canalització entre murs del llit del torrent, una font de mina,…Una vegada arribam al coll podem parlar de l’alzinar, de les plantes i dels arbres més característics d’aquesta comunitat vegetal i dels animals que l’habiten. També, serà una bona oportunitat per parlar dels antics oficis que es desenvolupaven a la muntanya (carboneig) i dels usos actuals que donam al bosc (senderisme, caça, ….). Arribam fins al Pas de s’Escaleta, una petita presa que té la funció de retenir l’aigua. A continuació fem una petita volta per dins l’alzinar i per acabar, tornarem pel mateix camí fins a la carretera i donarem per finalitzat el nostre itinerari.
NOTA IMPORTANT
- L’horari de tots els itineraris es pot dilatar en funció dels continguts que s’hi volen treballar. Per tant, és imprescindible concretar-los a cada itinerari en funció del temps del qual es disposa. Tots els continguts que s’exposen a cada itinerari no es poden treballar en una sola visita.
- El camp d’aprenentatge està obert a treballar qualsevol contingut que no sigui a la pàgina web.
ACTIVITATS-TALLER
En cas de pluja es poden fer les activitats següents dins les cases, encara que l’espai és molt reduït i els alumnes no hi poden estar massa hores. Nosaltres aconsellam fer l’itinerari si la pluja és fluixa.
- Orientació.
- Plantes.
- Ofici de carboner (retallables de la sitja i la barraca).
- DVD de segar i batre o de carboner.
- Papallones (retallables, powerpoint,…).
- Observació amb lupes binoculars.