Itineraris i activitats que es duen a terme al camp d’aprenentatge de Binifaldó:

INDEX

  1. BINIFALDÓ – FONT DE MUNTANYA
  2. CASES DE BINIFALDÓ
  3. VOLTA A SA MOLETA DE BINIFALDÓ
  4. FONT DE S’ERMITA – BINIFALDÓ
  5. SA COMETA DES MORTS-ES PIXARELLS

 BINIFALDÓ – FONT DE MUNTANYA

Passejant pel camí vell de Lluc a Pollença feim un itinerari que ens porta des de les cases de Binifaldó fins a la font de Muntanya. Una caminada molt interessant que ens ajuda a comprendre aspectes que ens ofereix la serra.

• Formació i evolució dels torrents. Els afluents.
• Les rossegueres. Formació i dinàmica.
• Els pisos i comunitats vegetals.
• Estudi del bosc. Càlcul de l’edat, recompte d’exemplars joves, impacte de l’antropia, usos forestals tradicionals…
• Estudi i evolució del paisatge (vall d’en March i badia de Pollença)
• Font de Mina (font de Muntanya).
• Tipologia de camins de muntanya.
• Fauna. Sempre en funció dels animals que anem trobant. Especialment ocells i invertebrats.
• Oficis antics, els carboners i els calciners.
• Itinerari recomenat per a primària i ESO. L’horari recomenat és de 4 hores com a mínim.

MATERIAL DIDÀCTIC


 CASES DE BINIFALDÓ

• La vida a una possessió de muntanya. Administració i usos (conreu de cereals, hortalisses, carboneig, pastures…).
• Fonts i torrents que envolten les cases. Torrent de Binifaldó, font des Cossi i font dels Albellons.
• L’alzina d’en Pere. Conte del pastor i la seva relació amb l’alzina gran de Binifaldó.
• Estudi de la flora de l’entorn.
• Els carboners (barraca restaurada). Gestió forestal i zona de repoblació. Els calciners. Forn de calç parcialment restaurat.
• La visita es pot dur a terme només a les cases o pot ser un complement als itineraris de: Volta a sa moleta de Binifaldó, Binifaldó – font de Muntanya, font de s’Ermita – Binifaldó.
• Itinerari recomenat des de 5 anys fins a 3r cicle de primària.

MATERIAL DIDÀCTIC



 VOLTA A SA MOLETA DE BINIFALDÓ

01ActivitatsBinifaldo

En aquest itinerari, el nostre recorregut ens duu a fer la volta al puig situat just a la vora de les cases de Binifaldó. És sa Moleta de Binifaldó (838m) on hi podem treballar els continguts següents:

  1. Observar el cicle de l’aigua amb l’ajuda dels torrents, fonts i albellons que ens acompanyen en la nostra sortida. Podem veure la formació de un torrent des del seu naixement, veure que són els afluents que engreixen altres torrents principals (torrent de Sant Miquel) i l’aportació d’aigua que arriba a fer el Puig Tomir tant a nivell d’aigües superficials com subterrànies.
  2. Conèixer les muntanyes més altes de Mallorca (Puig d’en Galileu, Massanella, Puig Roig, Puig Major,…) amb l’ajuda de mapes topogràfics i les brúixoles que ens podem orientar. Estudiar els elements físics del relleu (vall, cim, vessant, coll, coma…) elements pels que passarem i podrem veure i experimentar de bon de veres.
  3. Descobrir de primera mà les plantes que poblen la serra de Tramuntana. Els endemismes (rapa de porc, eixorbarates, estepa joana…), l’alzinar. La problemàtica del bosc a causa de l’acció entròpica.
  4. Veure les rossegueres. Una de les formes del modelatge de la serra de Tramuntana. Una altra manera d’erosionar les nostres muntanyes juntament amb la fluviotorrencial.
  5. Veure finalment una antiga zona de conreu (marjades de Menut) repoblada amb exemplars d’alzines i de llampúdols bords. També sabrem quina era la feina que desenvolupaven els carboners (barraca restaurada) i la gestió que feien del bosc.

* Itinerari recomenat per a primària i ESO. Horari recomenat de 5 hores com a mínim.

MATERIAL DIDÀCTIC


FONT DE S’ERMITA – BINIFALDÓ

En aquest itinerari es pot fer Aparcament de Son Amer-Binifaldó-Menut o, si no disposam de molt de temps, Aparcament de Son Amer-Menut, ens trobarem amb un itinerari magnífic. Les opcions que podem treballar són molt bones, a més de ser un itinerari adequat des de primària fins a ESO.

  • Flora i fauna de la serra de Tramuntana. Hem de tenir en compte que depenent de l’època de l’any en què es faci la visita podrem veure unes coses o altres (inflorescència, papallones…).
  • El paisatge rural i el paisatge natural. Es pot observar de manera clara i ben delimitat. L’evolució d’aquest paisatge a la zona de Lluc.
  • Els carboners a la serra de Tramuntana. Com era la seva vida, la gestió de l’alzinar, com se feia una sitja…, finalment podem completar la sortida visitant la repoblació de les antigues marjades de conreu de Menut.

 

MATERIAL DIDÀCTIC


 SA COMETA DES MORTS

En aquest itinerari anirem des de les cases de Binifaldó o Menut fins a Lluc. És un bon moment per parlar d’una extensa temàtica:

  1. El camí vell de Lluc a Pollença. Ja des de l’edat mitja fou un camí molt transitat. En podrem descobrir l’evolució i com hem passat d’una economia fonamentada en el sector primari i ara ja dedicada completament al sector serveis. Podem estudiar oficis antics com els carboners (amb visita a una barraca restaurada) o els calciners (visita forn de calç). Coneixerem quina és l’evolució del paisatge en funció dels usos històrics que l’home ha fet del territori (zona de repoblació) i explicarem el que era una possessió de muntanya i com ha anat evolucionant al llarg del temps.
  2. La forma més característica del modelatge de la serra de Tramuntana, el carst. Ens acompanyaran en el nostre camí els cocons i els vels de monja. Arribarem fins el camell de Lluc i veurem com la natura crea formes espectaculars.
  3. Un estudi de l’alzinar per veure quines són les seves característiques i problemàtiques. Quan sortim del bosc arribarem a una zona de marges amb un oliverar abandonat. Amb els anys, i si l’acció de l’home no s’hi interposa, hi tornarem a tenir bosc.
  4. A la cova descobrirem que Lluc (el bosc sagrat dels romans) ja era un lloc misteriós i sagrat per als primers pobladors de Mallorca. Allà s’hi enterraven els personatges principals dels pobles que ens precediren.
  5. Un lloc representatiu de Mallorca, Lluc. No únicament per les seves connotacions religioses.

MATERIAL DIDÀCTIC


 

01ActivitatsBinifaldo09

MATERIAL DIDÀCTIC